Mijn perfecte vriendin

cropped-c2a9-joke-van-vliet.jpg

Mijn vriendin en ik hebben een ideale vriendschap. Wij kunnen zwijgen zonder bang te zijn. We verschillen ook.

Ze vindt het bijvoorbeeld erg leuk om een klapwiekende meerkoet achterna te zwemmen. Daar heb ik zelf niks mee. Ze klauwt dan door het water terwijl haar smalle hoofdje steeds dieper wegzakt in het wateroppervlak. Na een paar minuten lijkt ze zich af te vragen hoe ze in dat ijskoude kanaalwater terecht is gekomen. Vanuit dit nieuwe besef koerst ze dan naar de kant, rent in afgeslankte vorm tot vlak naast mij en schudt haar vacht los en droog. Zelfs op een dergelijk moment zwijgen we omdat ik wil dat ze weet dat ze altijd welkom is, zelfs in doorweekte toestand.

Ook haar liefde voor ondergrondse muizennesten deel ik niet. Wanneer ze de beestjes ruikt graaft ze in korte tijd een miniatuurversie Ardennen in een verder kaarsrecht weiland. Haar neus drukt ze voortdurend in zwarte opengewerkte aarde, niet zelden een dikke laag uitgereden mest. Ze vindt de muizen nooit maar is gelukkig. Wanneer ik met de grondwoeler ingeklonken aarde los werk in mijn moestuin overvalt me een vergelijkbaar genot.

Elke zondag passeert er een herdershond. Hij sleurt zijn baas achter zich aan. Wanneer mijn vriendin het beest ruikt, rijzen haar rugharen recht overeind en krabt ze met haar nagels woest over de pas aangebrachte verflaag op de buitendeur. Ik doe het niet maar bij sommige mensen heb ik een vergelijkbare aandrang.

Mijn vriendin vouwt zichzelf in elkaar om te slapen, liefst op haar gelooide schapenhuid. Wanneer ze haar pootjes strekt, wippen haar nageltjes iets op en soms trillen haar neusvleugels en maakt ze hoge piepende droomgeluidjes. Ik voel dan van die dingen als; ik zal voor altijd van je houden en ik zal je altijd beschermen. Zonder er ooit met haar over gesproken te hebben weet ik dat het wederzijds is. Vind zoiets maar eens in vriendschap.

_JVV1107

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s